7 tips för att bli inspirerad och återfå kreativiteten

0
Sitt inte och vänta på att bli inspirerad. Jaga inspirationen!

För den som identifierar sig som en kreativ person kan livet kännas hopplöst i perioder då inspirationen sviker. Om man dessutom har ett jobb som är beroende av en jämt flödande kreativitet kan det vara förödande.

Eftersom inspiration är ett sinnestillstånd bör man förstå att det är temporärt precis som allt annat man känner. Men även om många menar att inspirationen är något man inte kan påverka, är det faktiskt bättre att jaga den än att sitta och vänta på den.

Vad gör du när du är ledsen? Accepterar du att du är det, eller försöker du göra någonting du blir glad av? Det är inte säkert att du återfinner glädjen direkt, men den finns där att hitta någonstans. Kanske i någon annans ord och handlingar, eller så nära som i dig själv. På samma sätt som vi skapar vår egen glädje, kan vi också skapa vår inspiration.

1. Sök dig till inspirerande människor

Det finns två typer av människor: De som själ din energi och de som fyller dig med den. Börja med att distansera dig själv ifrån människor som du vet skadar din inspiration och kreativitet. Den som inte främjar eller bryr sig om dina intressen ser helt enkelt inte dig för den du är.

Visa omvärlden vilken intressant person du är och dela med dig av dina verk. På så sätt kommer du attrahera likasinnade människor som kan plantera nya frön av inspiration i dig. Kom ihåg att ge tillbaka!

2. Utforska sånt du tidigare undvikit

Tänk vad mycket man har att njuta av om man kan öppna sina sinnen för all konst.

Öppna ditt sinne för det du är så övertygad att du inte tycker om. Det kan vara alternativa konstformer eller en märklig musikgenre. Det du konsumerar behöver inte nödvändigtvis likna det du vill skapa. Dessutom är vi människor i konstant förändring och kan lära oss att uppskatta nya saker.

Det finns oändligt mycket att upptäcka och lära sig av det som man inte förstår. Var inte så kritisk — sträva efter att se charmen i allt!

3. Bryt inspirationsdödande vanor

Om du tänker efter så kommer du nog på att du har minst en vana som hämmar din kreativitet och inspiration. Saker som omedelbara tillfredsställelser och överdriven konsumtion av nyheter och internet. Gör mindre av detta!

Även ditt jobb kan skada inspirationen. Om du är en kreativ person som har ett monotont, ointressant arbete kanske det är dags att byta? Inbilla dig aldrig att du är fast någonstans för evigt, varken fysiskt eller psykiskt. Ditt välmående och din inspiration är ovärderliga.

4. Analysera mera

En djupare blick in i saker och ting kan utöka ditt kreativa bibliotek!

Försök att se mer än bara helheter. Om du exempelvis läser en bok, stanna då upp ibland och försök förstå vad författaren vill förmedla. Vad kände personen när historien skrevs? Om du lyssnar på en låt, lägg märke till detaljerna och hur de bidrar till helheten.

Bakom varje verk finns mänskliga tankar och känslor. Genom att förstå andras intentioner kan vi själva bli smartare. Tycker du om att vara ute i naturen? Det skadar inte att ta en närmre titt än du brukar. Analysera mera!

5. Bli mer hälsosam och ta hand om dig själv

Det är ingen nyhet att god fysisk hälsa bidrar till bättre produktivitet. Det är ytterst svårt att skapa något bra när du inte mår bra. Dina verk kommer alltid att spegla vem du är i stunden.

“Men många bra verk har skapats när personen varit ledsen”, kanske du tänker. Visst är det så, men det är skillnad på att vara nedstämd och att vara fysiskt sjuk!

6. Var konsistent

Nu när vi vet att inspiration inte är något man behöver vänta på, varför inte locka fram den på bestämda tider? Kanske är det en god idé att schemalägga dina kreativa aktiviteter?

Om du äter frukost klockan 07.00 varje morgon kommer din kropp att anpassa sig efter det och se till att du är hungrig. Om du bestämmer dig för att skapa något varje kväll klockan 20.00 lär sig din hjärna att plocka fram rätt resurser. Rutin!

7. Lär dig att det är okej att göra annat

Livet bör inte endast kretsa runt ditt skapande. Det är viktigt att spendera tid med vänner och familj och ibland göra sånt som inte nödvändigtvis “tar dig någonstans”. Även den mest framgångsrike konstnären och entreprenören har lutat sig tillbaka emellanåt. Kom ihåg att du inte alltid behöver vara i rörelse. Det är snarare ohälsosamt i längden!

När du kommer tillbaka till ritbordet kan du känna dig återställd och ha med dig nya perspektiv. Kanske är det efter en välbehövlig paus som du skapar ditt livs verk?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here