Sluta prokrastinera (skjuta fram saker) med dessa 5 tips

0
Det går att sluta prokrastinera. Du är inte hopplös!

Det finns knappast något som skadar vår framtid och orsakar lika mycket stress som prokrastinering. Det är boven som bor inom oss och stjäl våra ambitioner. Det är djävulen på vår axel som säger åt oss att det är okej att vänta.

Anledningen till att så många av oss skjuter fram saker är för att vi inte gärna vill känna oss obekväma. Aktiviteter som endast belönar längre in i framtiden är inte särskilt tillfredsställande i stunden. Ibland finns det inte ens någon tydlig belöning, utan det är mest bara något man måste göra. Därför gör vi hellre något som känns bra för tillfället, som att se på TV eller vila.

Lyckligtvis finns det metoder för att motstå frestelsen att vänta, och sluta prokrastinera en gång för alla. Allt handlar att förstå sig själv och varför man faktiskt skjuter fram saker!

1. Sänk dina förväntningar

En anledning till att du prokrastinerar är att du har alldeles för höga förväntningar på dig själv. Målen och tidsspannen måste vara realistiska, annars kommer du tappa motivationen. Var ärlig mot dig själv och ta hänsyn till allt annat som är viktigt i ditt liv. Men var noga med att prioritera rätt!

Steg ett är alltså: sänk dina förväntningar. Om du har höga ambitioner kan det hjälpa att sänka ribban till en början — särskilt om det är något du inte gjort förut.

2. Schemalägg ditt liv

Skriv upp när du ska genomföra dina aktiviteter och varför det är viktigt att de genomförs. Självklart bör du inkludera viloperioder i din planering, men se till att begränsa tiden du får lov att vara oproduktiv.

När du nu har svart på vitt vad som måste göras är det viktigt att du följer det. För du vill ju inte svika dig själv, eller hur?

3. Fem minuters-metoden

Har du fem minuter över för att ändra ditt liv?

Detta är en av de mest effektiva metoderna för att sluta prokrastinera. Fem minuter av din tid är ingenting, eller hur? Men om du bara kan förmå dig att lägga fem minuter på uppgiften kan det göra en enorm skillnad. Du kommer upptäcka att det inte var så illa som du föreställt dig att börja och du kommer sannolikt fortsätta ytterligare en stund.

4. Energi hjälper till att sluta prokrastinera

Det kan verka uppenbart, men faktum är att uppskjutandebeteendet ofta beror på att man saknar energi att genomföra uppgiften eller sysslan. Lösningen är precis lika uppenbar: skaffa dig mer energi! Det kan innebära träning, bättre sömn eller en hälsosammare kost. Om de basala behoven tillfredsställs kommer du har mer energi att genomföra dina måsten.

Anledningen till att fem minuters-metoden fungerar så bra är för att vi ofta föreställer oss aktiviteten som långdragen och ångestladdad. Om vi istället går in med vetskapen att det är över på fem minuter blir den så mycket mer uthärdlig.

5. Låt dig inte distraheras

Om din omgivning är fylld av frestelser som lockar in dig på ett annat spår är det sannolikt att du bli distraherad. Lägg ifrån dig mobilen och stäng av TV’n.

Se även till att du har det städat runtomkring dig. För många människor kan en stökig omgivning orsaka dåligt fokus och ha en negativ inverkan på motivationen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here