Så lär du dig färdigheter betydligt snabbare

0
lära sig snabbare
Vill du lära dig saker snabbare och mer effektivt?

Visst är det roligt att lära sig nya grejer? Att lära sig en ny färdighet är att lära sig mer om sig själv och få en bättre självkänsla på köpet. Men ibland kan det leda till frustration när man känner att man inte gör tillräckligt stora framsteg.

Nedan följer några tips hur man ska tänka och göra för att lära sig snabbare och mer effektivt. Samtliga tips används av allt från forskare till framgångsrika entreprenörer och kan appliceras på vad du än vill lära dig. Om du vill öva mindre och lära dig mer, är detta rätt artikel för dig.

1. Var bestämd

“Det är en bra början, och faktiskt det enda sättet att ta sig hela vägen dit”

När man lär sig nya färdigheter är det lätt att tappa motivationen när man stöter på motgångar. Påminn dig själv om varför du började och vad det är du vill uppnå med att lära dig detta. Gör det hela tiden! Omvandla sedan frustrationen som kommer från motgångarna till energi och motivation. Bevisa för dig själv och andra att detta är något du faktiskt kan fixa, och att du absolut inte är någon quitter.

Bestäm dig för att du verkligen ska lyckas. Det är en bra början, och faktiskt det enda sättet att ta sig hela vägen dit. Dessutom finns det inga processer som inte har motgångar, och det kan vara viktigt att påminna sig själv om det.

2. Var intresserad

Det kan kännas uppenbart att ha ett intresse för ämnet är en förutsättning för att kunna lära sig det väl. Men om man måste lära sig något man egentligen inte brinner för då? Det finns faktiskt någonting för alla, i allting. Om du kan hitta just den inkörsport som passar dig allra bäst kan du utveckla ett bredare intresse.

Om du till exempel ska lära dig en ny matematisk formel, men inte är värst intresserad av matematik, kanske du kan använda ditt intresse för ekonomi för att göra det roligare? Hjärnan är betydligt mer öppen för ny information som den tycker är intressant, så håll dig intresserad!

3. Reflektera över din utveckling

Ibland räcker det inte att bara öva — man måste också kunna reflektera över sin utveckling. Det har gjorts studier där forskare kommit fram till att den som reflekterar över inlärningen lär sig snabbare och bättre.

Att reflektera kan ibland innebära att man faktiskt överanalyserar det hela en aning. Ju mer av hjärnans tillgångar man skänker till ämnet, desto mer användbar information kan den plocka fram. Här är lite frågeställningar till dig själv för att kunna se ditt lärande ur ett lite annorlunda perspektiv:

  • Vad är det jag gör annorlunda än en person som redan kan detta?
  • Vad är det i mitt tillvägagångssätt som fungerar eller inte fungerar just nu?
  • Övar jag på rätt sätt, eller lär jag in något som är fel?
  • Hur lärde jag mig det jag redan kan om ämnet?
  • Kan jag dra nytta av något annat jag kan för att utvecklas inom detta ämne?

Ta dig tid att tänka över hur dessa frågor är relevanta för just din situation. För många kan det vara till hjälp att skriva ner dessa frågeställningar och svaren man kommer fram till.

4. Ta pauser

Det sägs att övning ger färdighet och det är ju givetvis sant att repetition är nyckeln till utveckling. Men det är faktiskt när hjärnan får ta en paus och bearbeta den nya informationen som den riktiga inlärningen sker.

Det är jättebra att du övar mycket, men glöm inte pauserna. Det är även en perfekt tid att använda för reflektion!

5. Andra kan, så jag kan också!

Förutom ett stort intresse och engagemang är detta en av de bästa attityderna du kan ha med dig i inlärningsprocessen. Andra människor kan ju det här, så varför skulle inte jag kunna? Även om inte alla har precis samma förutsättningar så är rätt inställning det allra viktigaste.

Kom ihåg att vi alla är människor som kan åstadkomma fantastiska saker. Se dig omkring på all konst, teknologi och arkitektur. Allt började med en individ som brann för något och bestämde sig för att lära sig det!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here