Konsten att vända en svår tid i livet till något positivt

0

Hur växer en hummer? I detta korta klipp bjuder Dr. Abraham Twerski på en fantastisk metafor om svåra tider och motgångarna vi stöter på i livet.

Han förklarar att en hummer är ett mjukt djur som skyddas av ett hårt skal. När hummern växer blir skalet obekvämt och måste bytas ut. Den söker då skydd och producerar ett nytt skal. Men om hummern hade haft en doktor att gå till, hade den kunnat få mediciner utskrivna och aldrig känt ett behov att byta ut skalet.

Precis det misstaget gör ofta vi människor. När vårt skal blir obekvämt försöker vi leva med det eftersom det är lättast så. När vi mår dåligt och inte är nöjda med våra liv, distraherar vi oss själva med tillfällig lycka, som oftast kommer från fel saker. Alkohol, droger, spel, dåligt umgänge. Det vi egentligen borde göra är att gå till botten med våra problem och byta ut det obekväma skalet.

Kroppen varnar oss när något är fel

Att må dåligt, vare sig det är psykiskt eller fysiskt, är kroppens sätt att berätta att något är fel. Om man till exempel har ont i ryggen kan man ta värktabletter. Det är enkelt och bekvämt, men det är endast en temporär lösning som dessutom kan leda till andra besvär.

Istället bör man hitta grundorsaken till ryggvärken och åtgärda det. Man kanske börjar tänka på sin hållning och tränar för att bli starkare i ryggen, och snart är besvären helt borta. Det tog lite längre tid och krävde lite mer energi, men det var värt det.

Syftet med denna artikel är inte att prata om ryggproblem, men just denna inställning borde vi ha till allt i livet. Istället för att bedöva och distrahera oss själva måste vi försöka förstå vad som faktiskt är fel på oss. Om vi tar åt oss läxan som en svår period lär oss kan vi växa och livet blir bättre än någonsin.

Välj att utvecklas eller stå still

hur-mår-man-bättre
Byter du verkligen ut ditt skal när det blir obekvämt?

Om du är en person som gång på gång faller tillbaka till samma mönster kan det vara för att du stannar i ditt gamla skal. Du tar inte tag i dina problem på riktigt och därför växer du inte. All utveckling börjar med att man inte trivs med vem man är och var man befinner sig. Tar du ständigt till enkla, tillfälliga åtgärder kommer du tycka allt är “okej”, trivas med det och därför inte utvecklas.

Ett väldigt tydligt exempel på detta är när en kärleksrelation tagit slut. Många hanterar en sådan händelse genom att stanna kvar i sängen och grubbla i veckor. Ibland är till och med alkohol och droger inblandade. Det de egentligen borde göra är att förstå varför det inte fungerade och sedan jobba på sig själva. Endast då kan man identifiera de röda flaggorna i andra potentiella partners och undvika att göra om samma misstag.

Vänd motgångarna till framgång

Du har nog inte kunnat undvika att höra klyschan “tiden läker alla sår”. Den må till viss del vara sann, men det finns en brist i det uttrycket. Man måste nämligen också ta hand om såret, annars kommer ett ärr att bildas. Risken att såret öppnas på nytt kommer alltid att finnas kvar. Tar man däremot hand om såret läker det både snabbare och mer permanent.

Poängen med allt det här är att en svår period i livet är den absolut bästa perioden att utvecklas och bli en bättre människa. Det finns absolut ingen anledning att stanna i sin säng och tycka synd om sig själv.

Det är nu du ska börja ta tag i träningen eller starta det där företaget. Det är nu du ska börja meditera eller gå till den där terapeuten. Du vet egentligen vad du behöver för att komma på fötter igen, så vad väntar du på?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here