6 tecken på att du har en falsk vän som påverkar dig negativt

0

Visst är det underbart att ha en nära vän som alltid förstår en och älskar en ovillkorligt. Sådana som blir genuint glada av att ställa upp och inte förväntar sig något i retur. Men någon gång i livet kommer vi nästan garanterat stöta på människor som inte vill oss lika väl. Personer som gärna kallar sig för våra vänner, men mest slukar vår energi och försöker förändra oss så vi matchar deras ideal. Utan dessa falska vänner vore livet faktiskt… mycket bättre!

Det är inte alltid lätt att avgöra vilka vänner som är äkta och vilka som är på tillfälligt besök för att lära oss en läxa. Ibland kan det dröja fram tills man är med om en traumatisk händelse innan man ser klart. Men om du har en falsk vän kommer den ständigt visa dig röda flaggor. Om du kan lära dig att identifiera dessa kan du lättare attrahera rätt och undvika fel människor.

Om du har någon i din närhet som visar ett eller flera av dessa tecken bör du fundera över er relation. Är den verkligen hälsosam?

1. Personen blir avundsjuk

Den äkta vännen vill gärna se dig lyckas och kämpar vid din sida för att det ska ske. Motsatsen till den är vännen som blir avundsjuk på allt du är och har. Så fort du lyckas med något får du höra saker som “du har bara tur” och “jag förtjänar detta mer än dig”.

Personen kanske försöker äga situationen varje gång du träffar en ny potentiell vän eller partner. Den försöker antingen bevisa att den är bättre än dig, eller manipulera den andre personen att tro att du inte är värdig eller pålitlig. Det är avundsjukan som visar sitt fula ansikte.

2. Du känner dig utnyttjad

Du ställer upp ofta, men när det väl är din tur att be om något undviker personen din förfrågan eller kommer med dåliga ursäkter. Om du någon gång inte kan leva upp till personens önskemål blir den ofta sur och försöker ge dig dåligt samvete. Detta är ett ytterst manipulativt och ohälsosamt beteende. En riktig vän ger och tar och skulle aldrig få för sig att utnyttja dig!

3. Du känner att du ständigt behöver prestera

Vännen som älskar dig för den du är skickar inga signaler om att du behöver ändra dig. Det gör den falska vännen på ett eller annat sätt. Den kanske dömer dig för hur du klär dig eller beter dig. Ibland kan den se ner på dig för att du inte har ambitioner du förväntas att ha. Även om den inte säger det i klartext, tolkar du det som att du inte är tillräcklig.

Är du en osäker person finns det en risk att du medvetet eller omedvetet ändrar dig för personen. Detta är något du måste jobba på för att kunna attrahera rätt typ av människor i framtiden! Det finns människor där ute som ser upp till ditt riktiga jag och tycker du är grym. Glöm inte bort vem du är!

4. Du känner dig manipulerad och förvirrad

Det går inte att vinna över en manipulativ person. Försök inte!

Vissa människor besitter förmågan att läsa och påverka andra människor — en slags social talang. Det finns de som använder förmågan för goda ändamål, men även de som använder den för att manipulera andra.

En sådan person är lättast att identifiera genom hur den försöker spela på dina känslor. Den vänder på allt du säger för att försöka övertyga dig att du har gjort fel och ge dig dåligt samvete. Den tänker noggrant ut scenarier innan de utspelar sig för att kunna få dig att göra som de vill. En riktigt välslipad manipulatör vet hur man tar överhanden i vilket argument som helst. Farligt!

Ibland har personen så många svar på tal att man till sist känner sig galen. Innan det når denna punkt bör man definitivt överge striden — du kommer aldrig att bli en erkänd vinnare. En manipulativ relation är förutom en som innefattar våld, den värsta relationen man kan ha.

5. Personen talar negativt om andra till dig

Det kanske svider att höra, men en person som snackar skit om andra till dig, snackar troligtvis även skit om dig. Ett sådant mönster tyder på maktspel och ett bekräftelsebehov som du inte behöver vara en del av.

Stå istället upp för dig själv och säg åt personen att det inte är okej att bete sig så. Antingen så erkänner den sina fel och försöker bättra sig, eller kommer den att protestera och försöka rättfärdiga sitt beteende. Om personen gör det sistnämnda och sedan försvinner ur ditt liv har du undvikit en kula. Klappa dig själv på axeln och var stolt för att du är en sann vän!

6. Din magkänsla säger att något är fel

Om du har misstankar om en person i din närhet beror det antagligen inte på att du är paranoid. Det är ditt undermedvetna som lagt ihop 1+1 och förstått att personen inte riktigt är vad den utger sig för att vara.

Utan att säga att du bör följa dina instinkter till 100%, bör du ha dem i åtanke. Magkänslan kan ljuga men ibland är den skrämmande exakt! Låt den tillsammans med ditt sunda förnuft avgöra vad som är sant eller inte.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here